Spring naar inhoud

koor aan het woord 2015

januari 2015
Toen Margreet op de ledenvergadering vroeg of Chantal en ik de studiedag wilden organiseren, schrok ik even. Lid sinds een paar maanden en met ontzag kijkend en luisterend naar alle Kwintessenssters die in mijn ogen en oren zo consciëntieus, af, en ontroerend konden zingen, kon ik daar iets aan toevoegen? Maar natuurlijk zei ik ja en natuurlijk kreeg ik daar geen spijt van.

Het was heel prettig om samen te werken met Chantal en met alle anderen die daar in de loop van het proces nog bij kwamen.

De locatie was deze keer de Martin Luther Kingschool waar we dankzij Barbara die daar een gedeelte van de week haar werkplek heeft, terecht konden. Qua sfeer totaal anders dan de vertrouwde Poel, maar een heel fijne plek met een ruime aula en diverse kamers waar we in kleine groepjes konden oefenen en een prima keukentje. De opkomst was zeer behoorlijk, slechts 4 afwezigen, allemaal met andere verplichtingen.

Barbara had bij aankomst al behoorlijk wat voorbereid en geregeld.
De aula werd 's ochtends in een mum van tijd door Poemie en Ingeborg omgetoverd in een Zuid Franse ambiance: Provençaalse kleden, prachtige herfstarrangementjes, très sympa!
Ellen was vliegende keep, en gelukkig konden we beschikken over de beamer van Marian S voor de sheets en de lezing van de spreekster; het liep gesmeerd.

We waren in overleg met Justina en Margreet op zoek geweest naar een stemdidacticus.
Vooral Chantal kan inmiddels het Nederlandse landschap van zangpedagogen dromen.
Uiteindelijk kwam Patricia met de beslissende tip.
Ellen Scheffer, zeer enthousiast en inspirerend, al 50 jaar zangpedagoog, vertelde ons uitgebreid over dingen die we eigenlijk niet willen weten, maar ook heel graag wel, in haar lezing over het biologische verouderingsproces van mensen en de impact daarvan op de stem. Heel goed en nuttig, m.n. omdat we haar voordracht dankzij haar sheets nog even thuis kunnen naslaan af en toe. De daaropvolgende adem- en voordrachtsoefeningen waren leerzaam, leuk en soms hilarisch. Het heup- en benenwerk van Ellen Dekker werkte zeer aanstekelijk en...samen zingen, heerlijk. Daar gaat het toch allemaal om!

De lunch telde - kennelijk als vanouds - vele heerlijkheden met diverse traditionele (?) bijdragen, patés, salades, taarten zoet en hartig, lekker glaasje wijn. Geanimeerd lekker kletsen op - inmiddels gauw gecreëerd - terras Place M.L.K.!

Na de middag hebben we heel goed getraind in naar elkaar luisteren. Opgedeeld in 5 groepjes van 4 studeerden we verschillende nummers in, waarvan de meeste al langer op het repertoire staan. Justina kwam kamer voor kamer langs om puntjes op de i te zetten. Tijdens de uitvoering verbeterde de tweede voordracht nog hoorbaar naar aanleiding van de opmerkingen van degenen die luisterden.

Margreet sloot af met dankwoorden en een tevreden gevoel.

Studiedag, onontbeerlijk voor stem, gezelligheid en teambuilding? Absoluut!
Andrea